29 Nisan 2019 Pazartesi

Vücut Çatlaklarına Ne İyi Gelir

Vücut Çatlaklarına Ne İyi Gelir
Cildimiz, sahip olduğumuz en büyük organ olarak tarif edilebilir. Cildimiz, ihtiyaç duyduğu zaman genişlemek ve daralmak gibi hareket özelliklerine sahiptir. Cilt yüzeyi güçlü ve elastik bir yapıya sahiptir fakat cildi destekleyen dokular aşırı ve ani gerilmeler yaşarsa hasara yol açabilir. Bunun sonucunda vücut çatlakları meydana gelmektedir. Bugün sizlere bu yazımda vücut çatlakları hakkında genel bilgileri aktardıktan sonra vücut çatlaklarına iyi gelen çözümler meselesine değineceğim. Umarım faydalı bir yazı olur. İyi okumalar.

Vücut Çatlakları Nasıl Oluşur?

Cilt çatlakları cilt dokusunun gerilmesinden dolayı oluşan çizgi şeklinde meydana gelen izlerdir. Cildin orta tabakası gerildiği zaman içerisinde var olan kolajen lifler zarara uğrayabilir. Bu da altında yatan damarların kırmızı veya mor renkte izler bırakmasına neden olabilmektedir.
Vücut çatlakları fiziksel anlamda acı verici olmamasına rağmen kişinin kendine olan güvenini ve saygısını zedelemesine neden olabilmektedir. Çok ileri düzeylerde olmadıkça kişinin sağlığına herhangi bir etkisi olmamaktadır. Bazıları genetik yatkınlıkları bazıları da yüksek hormon seviyelerinden kaynaklı vücut çatlakları oluşturmaya oldukça yatkındır.

Gerçekleştirilen bir araştırma genç yaşta hamilelik yaşana kadınlar ile hamilelik süresince olağandan fazla kilo alan kadınlarda vücut çatlaklarının daha çok görüldüğü ortaya konmuştur.
Cushing sendromu rahatsızlığı veya steroid hormonu seviyesi yüksek olan kişilerde vücut çatlakları oluşma olasılığı oldukça yüksektir. Uzmanlar bunun steroid hormonlarının deride var olan kolajeni zayıflatması ve bunun cildi daha kırılgan yapmasına bağlamaktadır.

Vücut Çatlaklarına İyi Gelen Çözümler


Dermatologlar ve plastik cerrahlar tarafından gerçekleştirilen tedaviler bu izleri azaltmak için çözümler ortaya koymaktadır. Herkeste aynı sonuçlara yol açmasa da bu çözümler ile vücut çatlaklarından kurtulanların sayısı oldukça fazla.

Retinoik Asit İçerikli Kremler


Gerçekleştirilen çalışmalarda retinoik asit içerikli kremlerin vücut çatlaklarını azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Yeni oluşmaya başlamış vücut çatlaklarında kullanıldığında daha etkilidir.  Bu içeriğe sahip kremler sadece doktor tavsiyesiyle reçeteyle alınabilir. Kızarıklık ve soyulma gibi yan etkilere yol açabilir. Ayrıca küçük çocuklar için tehlikeli yan etkileri olduğundan hamile veya emziren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.

Lazer veya Işık Tedavisi


Lazer tedavisi vücut çatlaklarını iyileştirmek için kullanılan en yeni tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Lazer ışıkları izlerin görünümünü düzeltmektedir ve kolajen üretimin zamanla arttırarak iyileşmeye yardımcı olmaktadır. Lazer tedavisi yalnızca uzmanlar tarafından ve hastanelerde gerçekleştirilmektedir.

PRP (Kök Hücre) Tedavisi


Platelet Rich Plazma kelimelerinin baş harflerinden adını alan bu tedavi trombosit açısından zenginleştirilmiş plazma olarak Türkçeleştirilebilir. Kişinin kendi kanı alınarak bu işlem uygulanarak ayrıştırılır ve iyileştirici hücreler adı verilen trombositler tekrar enjekte edilmektedir. Cildi canlandırmanın ve kolajen üretimini arttırmanın bir yolu olarak önem kazanmaktadır. Bu tedaviyi gerçekleştiren hastaların %70’inden fazlası görünümlerinin eskisinden daha iyi olduğunu aktarmıştır.

Vücut Çatlaklarına İyi Gelen Alternatif Çözümler


Mağaza raflarında vücut çatlaklarını yok etmeyi vaat eden farklı farklı kremler, yağlar ve cilt bakım ürünleri görürüz. En popülerleri olarak da kakao yağı, zeytinyağı ve badem yağını sıralayabiliriz. Tüm bu iddialar ile piyasaya sürülen ürünlerin vücut çatlaklarını önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olduğu kesinleşmiş bir bilgi değildir. Vücut lekeleri bu krem ve yağların ulaşamayacağı derin tabakada meydana gelmektedir. Bu krem ve yağların vücut çatlakları üzerinde etkili değildir fakat cilt bakımının doğru gerçekleştirilmesi, bu izlerin en iyi şekilde görünmesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
Güneş kremi tek başına vücut çatlaklarının oluşmasını engelleyemez fakat genel olarak cildinizi ultraviyole ışınlara karşı korumaktadır. Güneşe maruz kalmak mevcut izleri daha belirgin hale getirebilir. Aynı zamanda cilt kanseri riskini önemli ölçüde arttırır. Ek olarak güneş ışınları kolajen liflerine zarar vererek vücut çatlaklarının oluşma riskini arttırır.
Nemlendirici ürünler kullanmak cildi yumuşak ve esnek tutmaya yardımcı olur. Özellikle hamile kadınların hızla genişleyen göbek bölgesinde nemlendirici ürünler kullanması vücut çatlaklarının oluşma riskini azaltmaktadır.
Sonuç olarak vücut çatlaklarının tam olarak önlenebildiğini söyleyemeyiz fakat sağlıklı bir yaşam tarzı ile yakalanma riski düşürülebilir. Ayrıca ani kilo değişikliklerinden kaçınmak, bol miktarda su içmek, düzenli egzersiz yapmak ve genel olarak sağlıklı olmaya yardımcı olur.

Vücut Çatlaklarına Ne İyi Gelir yazımın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazımı beğendiyseniz ve faydalandığınızı düşünüyorsanız mutlaka sosyal medya hesaplarınızdan yazımı paylaşın. Ayrıca soru, görüş ve fikirlerinizi yorum olarak yazabilir, mesaj olarak atabilirsiniz. Konuyla ilişkili olarak da blogumda ki tüm yazıları okuyabilirsiniz fakat:
Çatlaklar için Çözümler
Çatlaklar Neden Oluşur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder