28 Aralık 2014 Pazar

Çatlaklar İçin Doğal Tedaviler

Çatlaklar İçin Doğal Tedaviler
Çatlak tedavisinde bitkisel yağ uygulamalarının önemini; cilt dengesinin sağlanması, çatlağın sebep olduğu kolajen hücrelerinin ve elastin liflerin yaşadığı hasarı gidermesi noktasında, kakao, shea butter benzeri  oleik asit ve E Vitamini yüksek yağlar, çatlak önlemede ve tedavi sürecinde etkili, unsurlar olmasından kaynaklı aktarmaya çalışacağım. Aynı zamanda çatlaklar nasıl geçer, çatlak geçirme yöntemleri nelerdir, tedavi olur mu, evde çatlak geçirme yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Çatlaklara Bitkisel Tedavi

Birçok sebebe bağlı yaşanan cilt çatlaklarının bitkisel yağ uygulamaları ile terapi edilerek ilerlemesinin önüne geçilebileceğini blogumda var olan diğer yazılarım anlatmaya çalışmıştım.

Çatlak tedavisinde en etkili tedavi yönteminin kimyasal peeling olduğunu, çatlaklar nasıl geçer konusunda aktarmaya çalıştım fakat bitkisel yağlarında yabana atılmaması gereken bir etkiye sahip olduğunun altı çizilmesi gerekmektedir. 

Doğum çatlakları olarak da bilinen hamilelik çatlakları çoğunlukla karın çatlakları olarak yaşansa da kol çatlağı ve göğüs çatlağı olarak da yaşanabilmektedir. Çatlak bakımı için genelde kakao yağı, shea butter, hindistan cevizi yağı, hodan yağı, avakado yağı, jojoba yağı, lavanta yağıdır. 

Kakao Yağı


Kakao yağı oldukça popüler olan ve çatlaklar için etkili olan bir yağdır. Kakao yağı oda sıcaklığında katı bir yağdır. Çoğunlukla çikolata imalatı ile cilt ve saç bakımında da çok sık kullanılan doğal bir yağdır. Kakao yağı içeriğinde oleik asit, stearik asit, palmitik asit, linoleik asit, miristik asit, linolenik asit, laurik asit, gibi yağ asitleri ile, teobromin, e vitamini, k vitamini, mangan, kalsiyum, demir, çinko, potasyum, bakır, dopamin, feniletilamin, kafein, gibi vitamin ve mineraller bulundurarak çatlak oluşumu noktasında oldukça fetkili bir yağdır. Özellikle cilt tabakasını uyarıcı vitamin K, E vitamini, çinko, kafein, dopamin gibi maddeler ciltte var olan kollajen sentezini desteklemektedir. Bu etkisinin yanında yapısında var olan yağ asitleri ile cildin daha esnek olmasına yardımcı olmaktadır.


Shea Butter


Shea yağı oldukça etkili bir bakım yağıdır. Bir çok pahalı ve kaliteli kremin içinde var olan bir yağdır. Çoğunlukla shea butter olarak yani hiç Türkçeleştirmeden söylenen bu yağda tıpkı kakao yağı gibi oda sıcaklığında katıdır. Ancak temel fark shea butter oda sıcaklığında daha kremimsi bir yapıda olmasıdır. Yapısında var olan Oleik Asit, Stearik Asit, Linoleik Asit, Palmitik Asit, Arachidic Asit, A vitamini, E vitamini, F vitamini içeriyor, özellikle A ve F vitamini çatlak üzerinde oldukça etkili vitaminler.


Hindistan Cevizi Yağı


Tıpkı shea butter ve kakao yağı gibi katı bir yağ olan hindistan cevizi yağı diğerlerine oranla daha yumuşak bir yapıdadır, öyle ki elinize aldığınızda erir sıvı hale gelir. Özellikle yabancı kaynaklarda cilt çatlaklarına karşı oldukça etkili olarak kullanıldığını gördüğümüz bir yağ. Yapısında var olan Omega 6, Linoleic acid, Monounsaturated, Oleic Acid, Caproic Acid, Capric Acid, Caprylic Acid, Lauric Acid, Myristic Acid, Stearic Acid, Alpha Tocopherol, Delta Tocopherol, Alpha Tocotrienols, Delta Tocotrienols, Gamma Tocotrienols, Vitamin K sayesinde çatlaklara karşı oldukça faydalıdır. Özellikle k vitamini çatlaklar ve ciltte var olan kırmızı görünümler üzerine oldukça etkilidir.

Hodan Yağı


Hodan yağı sıvı bir yağdır ve yabancı kaynaklarda "borage oil" olarak aktarılmaktadır. Ülkemizde çatlaklara karşı kullanımı çok bilinmese de orjinal hodan yağı çatlaklara karşı oldukça etkili bir yağdır. Yalnız atlamamamız gerekir ki Türkiye de orjinal hodan yağı bulundurmanız oldukça çok zor çünkü hodan diye bir sürü içeriği belirsiz yağ satılmaktadır. Hodan yağının yapısında bulunan linolenik asit, gama linolenilk asit (GLA), oleik asit, palmitik asit, godeleik asit bulunmaktadır, içerdiği yüksek oranlı GLA (gama linelenik asit) sayesinde çatlaklar üzerinde oldukça etkilidir.

Avokado Yağı


Sıvı bir yağ olan avokado yağı oldukça yüksek miktarda a vitamini b3 vitamini, c vitamini ve b5 vitamini içeriyor. Çatlaklar noktasında son derece etkili bir yağ avokado yağı yapısında bulunan, Oleic Acid, Palmitic Acid, Linoleic Acid, Palmitoleic Acid, Steraic Acid, Linoleic Acid, A vitamini, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 gibi b vitamini gurupları, C vitamini, E vitamini, K vitamini ile Potasyum, Fosfor, Magnezyum, Kalsiyum, Sodyum, Demir, Selenyum, Manganez, Bakır ve Çinko açısından oldukça zengindir. Bu zengin yapısında bulunan br çok yağla çatlaklar için biçilmiş kaftanı oluşturuyor.

Jojoba Yağı


Jojoba yağı çatlaklar konusunda çok sık kullanılan bir yağ, özellikle yoğun b vitamini e vitamini ve diğer yağlarda olmayan yağ asitleriyle cilt yapısına çok iyi uyum sağladığı ve cildin elastin liflerini beslediği bilinen bir yağ. Elastini beslemesinden kaynaklı cilt çatlaklarına oldukça faydalı. Yapısında bulunan Eicosenoic Acid, Erucic Acid, Lignoceric Acid, Oleic Acid, Linoleic Acid, Palmitic Acid, Palmitoleic Acid, Steartic Acid, Arachidic Acid, Behenic Acid, B vitamini, E vitamini, Çinko gibi minerallerle çatlaklara oldukça faydalı bir yağ.

Lavanta Yağı


Yabancı forumlarda çatlaklara oldukça iyi geldiği yazılan bir yağ lavanta yağı, cilt üzerinde yağlanma bastırıcı sivilce önleyici ve cildin doğal yapısını dengeleyici özellikleri bilinen bir yağ. Çatlaklara karşı doğal yapıyı koruyucu olarak kullanılıyor.

Bu yağların dışıda özellikle E Vitamininin onarıcı etkisinden söz etmeden yazımı bitirmemem gerek. Bu anlamda Hamilelik çatlaklarında elastin ve kollajen tabasının azalmasından dolayı çatlakların oluştuğunu çatlak yazımızda belirtmiştik.

E vitamini güçlü anti oksidan yapısı nedeniyle çatlakların oluşumunu azaltmada oldukça etkili bir vitamin. Ama bir uyarı yapalım karışımlarda kullandığınız e vitamini oranı yüksek olmalı, piyasadaki ampuller %3 ila %6 arası e vitamini içerir bu yeterli gelmez.

Buraya kadar aktardığım uygulamaların, genel cilt bakım yöntemleri anlamında da değerlendirilebileceği akıldan çıkartılmamalıdır. Bir çok cilt hastalığında olduğu gibi, çatlak tedavisinde de önemli olan durumun erken ve doğru müdahale ile çözümünün mümkün olduğu ve sorunun tedavisi noktasında da zahmetli bir tedavi sürecinden ancak bu hassasiyetle kurtulabiceğinizi aklınızdan çıkartmamalısınız. Sağlıklı bir cilde sahip olmanız açısından oldukça önemlidir.

Yazımı burada sonlandırırken sizler için yararlı bir yazı olduğunu umudediyor, konuyla alakalı çatlaklara çözüm yazıma bakabilirsiniz. İyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder