17 Ocak 2015 Cumartesi

Cilt Çatlaklarında Tedavi

Cilt Çatlaklarında Tedavi
Cilt çaklarının en sık yaşandığı bölge karın bölgesidir. Bir çok sebepten kaynaklı yaşanan bu sıkıntılar, esasında çok basit önlemlerle önüne geçilebilir sıkıntılar iken ihmalkarlık ve cildin yapısından bir haber olmanın yansımaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bende sizlere cilt çatlakları tedavi yöntemlerini aktarmaya çalıştım. Aynı zamanda blogumda hiç bu zamana kadar değinmediğim çatlak tedavi yöntemlerini aktardım. Umarım faydalı olur.

Çatlak Tedavisi


Derimiz dış dünya ile ilişkiye geçmesi nedeniyle belki de en çok dikkat edilmesi gereken organlarımızdandır. Ancak ne yazık ki toplumumuz bu bilinci yeterince kazanamamıştır. Genel anlamda pek çok hastalığı gözle görülür olmasına ve erken teşhise müsait olmasına rağmen gerek insanların vurdum duymazlığı gerekse de ihmalkarlığından kaynaklı pek çok deri hastalığı ilerleyici bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalıklar arasında gösterilebilecek olanlar arasında cilt çatlaklarıdır.

Gerek güneş ışın ve ışıklarına direkt olarak uzun süre maruz kalma gerekse de deri bütünlüğünün yeteri kadar nemli olmamasına istinaden gerçekleşebilmekte olan deri çatlakları kişiden kişiye ve eşlik eden diğer hastalığa da bağlı olarak farklı seyirlerde ilerleyebilmektedir ve tedavi sürecine başlanmaktadır. Size şimdi catlak-mi-o-da-ne.blogspot.com sitesinden son zamanlarda okuduğum en iyi çatlak tedavisi yazısını doğrudan aktaracağım.

Çatlaklar Nasıl Geçer

Vücut çatlaklarının oluşumu sırasında gerekli bakımı yapmayan kadınlar özellikle gebelik sonrası doğum çatlakları ile çok sık karşılaşırlar. Daha çok bel çatlakları ve karın çatlakları olarak görülen vücut çatlakları, kollarda bacaklarda ve göğüste de karşılaşılabilen bir çeşit cilt bozukluğudur. Aslında bir hastalık değildir,  insan sağlığını doğrudan etkilemez, ancak estetik ve kozmetik rahatsızlık yarattığı için özellikle kadınlar bu çatlakları geçirmek isterler. Peki çatlaklar nasıl geçer.

Çatlak Tedavi Yöntemleri


Çatlakları geçirmek için bir çok kadının ilk aklına gelen şey çatlak kremi gibi kozmetik ürünlerdir. Ancak çatlak kremleri çatlağın oluşma aşamasında bile çok sınırlı etkilere sahipken çatlakları gidermesini beklemeyin. Çatlak kremi ile çatlakları geçiremezsiniz. Özellikle bitkisel çatlak tedavisi gibi yollara hiç başvurmayın, otla, yağla, çer çöple çatlaklar giderilmez. Yani al devekuşu yağı (emu oil) sür çatlak geçsin, biooil al sür çatlaklar geçsin gibi şeyler hayalden öte değil. Bu yazıda size en bilimsel çatlak tedavisi yöntemlerini aktaracağım.

Çatlakları silmek için günümüzde biodermogenesi çatlak tedavisi, lazerle çatlak tedavisi, fototerapi çatlak tedavisi, karboksiterapi çatlak tedavisi, dermabrazyon çatlak tedavisi, mezoterapi çatlak tedavisi, dermapen çatlak tedavisi, dermaroller çatlak tedavisi, prp çatlak tedavisi, radyofrekans çatlak tedavisi, kimyasal peeling çatlak tedavisi gibi metodlarla çatlaklar tedavi edilmeye çalışılıyor. 

Biodermogenesi Çatlak Tedavisi



Son yıllarda ortaya çıkan bir çatlak tedavisi yöntemi biodermogenesi, peki biodermogenesi nedir ve çatlakları nasıl giderir. Biodermogenesi pisa üniversitesi tarafından geliştirilen bir çatlak tedavisi protokolü. Çeşitli tekniklerin birleşmesi ile yapılıyor. Çeşitli aşamaları var, bu aşamaların ilki kimyasal peeling uygulanması, peelingle ölü deriden arındırılan ciltten sonra ikinci aşamaya geçilir. Stim adı verilen ikinci aşamaya geçilir bu aşamada bir aktif serum cilde uygulanıyor. İçinci aşama denen active aşaması öncesi jojoba yağı ve mısır yağından oluşan bir yağ karışımı çatlakların üzerine sürülerek elektromanyetik dalgalar uygulanıyor. Biodermogenesi ile çatlak tedavisi 15-20 seans sürüyor. Seanslar haftada iki senas olarak uygulanıyor. Biodermogenesi fiyatı seans başına 150 lira olarak belirleniyor bu durumda 2250 lira ile 3000 lira aradında bir fiyat ödüyorsunuz. Ancak bu bir bölgeye uygulanıyor. Yani karın çatlaklarında yapılan işlem aynı anda kol çatlaklarına ya da göğüs çatlaklarına uygulanmıyor, oralar için de ayrı para vermek zorundasınız. 


Lazerle Çatlak Tedavisi




Lazer çatlak tedavileri yaygın olarak kullanılır. Ancak çok başarılı değildir. Çatlak silmek için fraksiyonel lazerler kullanılır, uygulama çatlakların lazer cihazlarıyla yakılması mantığına dayanır. Deri tıpkı kimyasal peelingle çatlak tedavisi gibi kabuk bağlar ve soyulur, böylece hem üst deri yakılmış hem de cilt altında kolajen ve elastin liflerin yenilenmesi amaçlanır. Genelde 8 ile 10 seans arası uygulama yapılır. Fraksiyonel lazer ayda bir uygulanır. Lazerle çatlak tedavisi fiyatı uydulama yapan kliniğe göre değişmekle birlikte 100 lira ile 200 lira arasında seans ücretleri istenebiliyor. Toplamda 1000 lira ile 2000 lira arasında bir fiyat çıkabiliyor, tabi çatlaklarınız çokk yoğun değilse, yoğun çatlaklarda fiyatlar daha artıyor. Ayrıca lazerden sonra kullanılması istenen serum ve kremlerin de alınması gerekiyor, bu bakım ürünleri ise 300 lira ile 600 lira arasında değişebiliyor.


Fototerapi Çatlak Tedavisi


Fototerapi çatlak tedavisinde kullanılan bir yöntem. Aslında fototerapi, saçkıran (alopesi areata), sedef gibi cilt sorunlarında da kullanılan bir yöntem genelde puva (prosalen ve uva verilir) ve darbant uvb olarak adlandırılıyor. Aslında isimlerden de anlayacağınız üzere uva ve uvb ışınlarına göre ayrışıyorlar. Led çatlak tedavisi olarak da adlandırılan bir yöntemdir aslında bir kaç yöntemin toplamına fototerapi ismi veriliyor ve ana mantık çeşitli ışık boyları çatlakların üzerine uygulanıyor. İpl ışınları da bu uygulama mantığına giriyor, ipl lazer genelde epilasyondan dolayı bilinir ama çatlak tedavisinde de kullanılan bir yöntem, yani ipl çatlak tedavisi aslında çatlakların üzerine mavi ışık verilmesi le yapılıyor. Ulraviyole ışınlarla yapılan bu tedavide çeşitli ışıklar çeşitli dalgaboylarında kullanılabiliyor. Tedavi kliniğe göre değişebiliyor, devlet hastanelerinde de yapılabiliyor, fiyatlar da bu durumda çok değişiklik gösterebiliyor. Ama ortalama olarak senas başı ücret 100 lira ile 200 lira arasında değişebiliyor. Toplamda ücreti 800 lira ile 2000 lira arasında değişiyor, kısmi iyileştirmeler sağlansa da çok başarılı olanıyor.

Karboksiterapi Çatlak Tedavisi


Karboksiterapi çatlak tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Derialtına karbondioksit (CO2) gazının verilerek cilt altında dolaşımın sağlanmasını amaçlayan bir yöntem. Karboksi terapi selülitlerde, cilt germede bölgesel zayıflamada kullanılan bir yöntem olmasına karşın çatlak tedavisinde de uygulanıyor. Cilt altına verilen karbondioksit gazına tepki veren vücut o bölgeye bolca oksijen pompalayarak bölgede dolaşımın hızlandırılması ve cildin yenilenmesi amaçlanır. Uygulamada 0,3 mm kalınlığındaki çok ufak iğneler cilt altına karbondioksit enjente eder, 10 ile 30 dakika arasında değişen sürelerde uygulama yapılır. 15 ile 20 seans arasında süren bir tedavi öngörülür, seansı 75 lira ile 200 lira arasında değişiyor, bu da ortalama tedavi ücretinin 1250 lira ile 3000 lira arasında değiştiği anlamına geliyor. Özellikle yağ hücreleri üzerinde uygulanan bu yöntem çatlak tedavisinde fazla etkili değildir. Daha çok yardımcı tedavi olarak kullanılır.

Dermabrazyon Çatlak Tedavisi




Dermabrazyon çatlak tedavisinde kullanılan oldukça eski bir tedavi yöntemidir, dermabrazyon çatlak tedavisinde cildin ucuna mikro zımpara bağlı bir cihaz yöntemiyle soyulması veya aşındırılması olarak tarif edilebilir. Yüksek devirli cihaz ucunda bulunan mikro zımparalar çatlakların üzerine sürülerek mikro peeling yapılır, üst derinin soyulması ve cilt altının uyarılarak kolajen ve elastin salgılaması hedeflenir. Özellikle mekanik dermabrazyon günümüzde çok kullanılmayan bir yöntemdir, zaten lazerle çatlak tedavisi de benzer bir mantıktadır ve lazerli dermabrazyon sıklıkla uygulanır yani deride kontrollü hasar oluşturma yöntemidir ve mantık olarak kimyasal peelinge benzeyen bir yöntem olmakla birlikte gerek uygulama riskleri gerekse bakım zorlukları nedeniyle pek tercih edilmez.

Mezoterapi Çatlak Tedavisi




Mezoterapi çatlak tedavisinde özellikle son yıllarda çok sık kullanılan bir yöntem. Aslında tıpkı karboksiterapi gibi selülitler için geliştiriliş bir tedavi yöntemi olmakla birlikte çatlak tedavisi için de kullanılıyor. Mezoterapi aslında biodermogenesinin ikinci aşaması ile benzer bir yöntem, cilt altına çeşitli serumlar ve vitaminler enjekte ediliyor. Tabi buradaki amaç gene elastin ve kolajen seviyelerini yükseltmek. Cildi soyucu etkiler göstermediği için başarı şansı oldukça düşük bir yöntem. Seans başı 100 lira ile 250 lira arasında üzretler istenen bu tedavide 20 seans uygulama yapılıyor,  haftada bir uygulanan bir bakım mezoterapi. Mezoterapi ile çatlak tedavisi için ortalama olarak 2000 lira ile 4000 lira arasında ücretler istenebiliyor.

Dermapen Çatlak Tedavisi


Dermapen çatlak tedavisinde yeni kullanılan bir yöntem. Dermapenle çatlak tedavisi dermaroller ile aynıdır, aralarındaki fark dermapen kalem şeklinde ucunda iğneler olan bir cihazdır ve çatlaklar üzerine uygulanır, uygulanan bölgede mikro kanallar açarak cildi deler ve hücre yenilenmesini sağlar. Kalem şeklinde bir aletle 0,02 mm den başlayan kalınlıklarda iğneler cilde 90 derecelik açıyla dik biçimde ıygulanır, uygulama yapılan bölgelerde mikro kanallar açılarak cilt altındaki dokunun yenilenmesi ve cilt üstünün soyularak çatlakların giderilesi beklenir. Aslında mantıklı bir yöntemdir ama çeşitli vitamin, mineral ve seyreltik asitlerle desteklenmesi başarı şansını arttırrır. Tedavi süreci haftada bir olmak üzere 16 ile 24 seas arasında değişir. Fiyatlarda çok değişkenlik gösterebilir ortalama 50 lira ile 150 lira arası ücretler istenir. Uygulamanın toplam maliyeti 800 tl ile 2000 tl arasında değişir, bu arada klinikler size uygulama sonrası bakım kremleri ve serumları satarlar bunlar içinde 500 lira civarında ücret talep edilir.


Dermaroller Çatlak Tedavisi



Dermaroller çatlak tedavisinde kullanılan bir diğer metoddur, aslında dermapen ile aynıdır bundaki tek fark ucunda çok ince iğneler bulunan silindirli bir cihaz cilt üzerinde gezdirilir. Akapunkturdan esinlenen yöntemlerdir, cilt üzerinde delikler açmak suretiyle hasar oluşturarak cilt altınının uyarılması sağlanır. Ülkemizde çok yaygın denenen bir yöntemdir, bunun nedenlerinden birisi, dermaroller aletinin oldukça ucuz fiyatlara satılmasıdır. Deyim yerindeyse aleti alan kadınlarımız haftada bir çatlakların üzerinde işlem yaparlar. Fakat çok başarı sağlanmaz bunun nedeni cildi uyarmanın başlı başına yetmemesidir. 
Daha sonra detaylı bir yazıyla konuyu işleyeceğim, ama dermaroller kullanacaksanız, a vitamini, c vitamini, e vitamini, glikolik asit, b5 vitamini, hyaluronic acid, madecassol, gibi yardımcı vitamin, asit ve kremleri de muhakkak kullanmanız gerektiğidir. Dermaroller aleti genelde 50 lira ile 150 lira arasında fiyatlara satın alınan aletlerdir. Daha pahalı fiyatlarla da satılır ancak piyasada genelde çin malı bu aletler satılır. Kliniklerde seans başına 50 lira ile 100 lira arasında değişen fiyatlarla uygulanır toplamda 750 lira ile 1500 lira arasında fiyata dermarollerle çatlak tedavisini güzellik merkezlerinde yaptırabilirsiniz. Tabi dermapende olduğu gibi size çok çeşitli kozmetik ürünler solüsyon ve serumlar satılır bunun da fiyatı 200 lira ile 500 lira arasında değişir.

Prp Çatlak Tedavisi


Prp ile çatlak tedaviside son dönemlerde yaygınlaşan tedavi metodlarından birisidir. PRP (platelet rich plasma) nın kısaltılmışıdır. Platelet denen trombositlerin zenginleştirilerek cilt altına enjekte edilmesi metodudur. Saç dökülmesinden, cilt lekelerine, kırışıklıktan, cilt yenilemeye bir çok alanda kullanılan bir yöntemdir. Yöntemin amacı kişiden alınan kendi kanı zenginleştirilerek kök hücre formunda problemli bölgeye mezoterapi veya napaj yöntemiyle enjekte edilmesidir. Kişiden alınan kan santrifüjle ayrıştırılıp prp ve ppp plazmaları elde edilir, bu elde edilen bol büyüme hücreli madde çatlaklara geri enjekte edilir. Böylece cilt altındaki kolajen ve elastin dokunun yenilenmesi amaçlanır. Genellikle çatlaklarda yardımcı tedavi görevi görür. 

Radyofrekans Çatlak Tedavisi


Radyofrekans çatlak tedavisinde kullanılan eski bir yöntemdir ve yardımcı bir tedavi şeklidir. Ucunda altın iğneler bulunan bir cihaz, ciltten içeri girerek cilt altına radyo dalgaları göndererek cilt altındaki kolajen ve elastin sentezini arttırması amaçlanır. Bir nevi dermapen veya dermaroller yönteminin gelişmişidir, ciltte delik açılmasının yanı sıra radyo dalgaları da gönderilir. Ülkemizde çok fazla bulunmayan bir cihaz olmadığı için çok kullanılan ve popüler bir uygulama değildir. Birde dediğimiz gibi daha çok yardımcı tedavi olarak kullanılır.


Kimyasal Peeling Çatlak Tedavisi



Son olarak anlatacağım çatlak tedavisi yöntemi kimyasal peeling. Aslında çatlak tedavisinde en etkili yöntem kimyasal peelingdir, çünkü hem üst deriyi soyabilir hem de cilt altını onarabilen bir tedavi metodudur. Genellikle glikolik asit ve tca ile yapılan bir çatlak tedavisi yöntemidir kimyasal peeling. Tek başına etkili olmakla birlikte vitamin ve mineral bakımlarıyla çok daha etkili ve kesin çözümler sunabilir. Dermaroller ile birleştirilerek uygulanacak bir tedavi yöntemi oldukça başarılı sonuçlar verir.


KAYNAK: http://catlak-mi-o-da-ne.blogspot.com.tr/2015/09/catlak-tedavisi.html

Çatlak tedavisi noktasında buraya kadar aktarılan uygulama yöntemlerinin cilt bakımı metodları noktasından da ne kadar önemli olduğunu fark etmişsinizdir umarım. Sonuç olarak cildin dış koşullara karşı kendini koruyabilmesi ve dengeli bir yapıya kavuşması için günümüz koşullarında bir dizi bakım uygulamasının ne kadar önemli olduğu gün gibi açıktır.

Burada özellikle parmak basmak istediğimiz nokta herkesin bunu dikkate alması ve çok basit bakımlarla önüne geçilebilecek dermatolojik sorunlardan bu biçimiyle korunmasıdır. Bu noktada kişinin kendi başına gerçekleştirebileceği kadar basit ve zamansal - ekonomik açıdan gayet uygun olanaklara sahip olan uygulamaların neler olduğunu bilmek herkesin sağlıklı bir hayata kavuşması noktasında fayda sağlayacaktır.

Yazımızın sonuna gelirken tüm bu durumların hatırdan çıkarılmaması ve cilt sağlığımıza gereken önemin verilmesinin altını tekrar çizerek, blogumda  çatlaklardan tca ile kurtulun başlıklı yazıyı ve cilt çatlakları neden oluşur nasıl geçer yazılarıma bakabilirsiniz, yazımızın sizler için yararlı olduğu ümidiyle, iyi okumalar dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder