21 Nisan 2015 Salı

Çatlaklara İyi Gelen Bitkiler

Çatlaklara İyi Gelen Bitkiler
Cilt çatlakları çoğu insanda karşılaşılan bir cilt problemidir. Bu problem genelde kadınlarda yaşanır şeklinde yaygın bir düşünce var fakat erkeklerde de çok karşılaşılan bir problemdir. Kadınlarla daha çok bağdaştırılmasının sebebi; kadınlar hamilelik döneminde mutlaka bu problemi yaşamaktadır. Bu konuya dair daha geniş bilgiler aktardığım yazılarımı blogumda bulabilirsiniz. Bugün bu yazımda cilt çatlaklarına hangi doğal bitkileri uygularsam faydalı olur ve iyi gelir sorularına cevap aradım. 

Çatlaklar

Cilt çatlakları, artık anladık ki bir dermatolojik sorundur.  Çoğunlukla kadınlar hamilelik dönemlerinde yaşadığı biolojik değişimlerle ilişkili olarak yaşanma ihtimalinin yüksek olması ve erkeklerde de beslenme alışkanlıklarından hormonal dengenin bozulmasına kadar varabilen bir dizi sebebe bağlı olarak ortaya çıkabileceği bilinen bir gerçektir.

Bu noktada bilinmesi gereken en önemli mesele erken dönemde sorunun fark edilmesi yada hamilelik gibi kontrollü süreçlerde düzenli şekilde egzersiz ve bir takım uygulamalar ile çatlakların kesin olarak oluşumunun engellenmesi muhtemeldir.

Özellikle çatlak gibi problemlerin yaşandığı cilt tabakası olan epidermisin en önemli görevi cildi dışarıdan gelecek zararlı etkilere karşı savunmak ve içeride ki nem dengesini korumaktır. Epidermal hücrelerin %20-25'i melanositlerdir, bunlar cildin rengini belirleyen koruyucu pigment melanini üretmektedirler. Temelde dermis üç maddeden meydana gelmektedir. Bunlar kolajen,elastin, protein lifleri ve belirli bazı polisakkaritlerdir. Bu maddeler cilde dayanıklılık,esneklik ve nem tutabilme özelliği kazandırmaktadır. Dermis tabakasının altında stratum bazele dediğimiz sürekli yeni hücrelerin yapıldığı tabaka vardır.

Hücreler yavaş yavaş cildin üst tabakalarına doğru yolculuk yaparlar ve yaklaşık 14 günde artık canlılıklarını kaybetmeye başlayarak en üstte birikirler bunun sonucu stratum korneum (boynuzsu tabaka) oluştururlar. Ölü keratinositler bu tabakada birikerek 1-5 mm'lik nasır tabakası oluşur. Normal bir cildin sağlığını ve güzelliğini sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir.

Tamda bu noktada hem normal koşullarda cilt dengesinin bu döngüye bağlı olarak yaşadığı değişkenliğin sağlıklı olması hemde çatlakların giderilmesi dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

Çatlak Oluşumu Nasıl Önlenir


Yukarıda değindiğimiz üzere özellikle elastin ve protein liflerinin bit takım egzersizlerle canlı tutulabilmesi kritik öneme sahiptir. Bu egzersizler bilinen en basit jimlastik hareketleri ve lokal masaj yöntemleriyle gerçekleştirilebilir.

Bununla beraber, A, C, E ve K vitamini gibi vitaminlerin, özellikle yağ formunda olası çatlak bölgelerinin üzerine masaj yöntemiyle uygulanması, sorunun önüne geçmek açısında kritik öneme sahiptir.

Bunun yanında, kimyasal peeling uygulamalarının da ne kadar etkili sonuçlar verdiğini aklımızdan çıkartmamalıyız. Gerek dönemlik gerekse de günlük peeling yöntemleri ile çatlakların hem oluşumunun hemde önlenmesinin kesin olduğunu söyleyebilirim.

Çatlaklara İyi Gelen Bitkiler


Çatlak oluşumunun engellenmesinde bahsettiğim yöntemler dışında, piyasada bir çok markanın çatlak kremi olarak var olan ürünlerinin ana içerikleri ve etmek maddelerini meydana getiren "aslanpançesi otu" "gotu kola" "devedikeni" gibi bitkilerin kür-merhem ve solisyon olarak hazırlanmış biçimlerinin de hafife alınmayacak etkilere sahip olduğunun altı çizilmesi gerekir. Karında meydana gelen çatlaklara iyi gelen yağlar da bulunur, bunlarda bitkisel içeriklere sahiptir.

Geçmişte bu tip sıkıntıların giderilmesi amacıyla bu bitkilerin kullanılmış ve sonuçlarının görülmüş olması günümüzde Lierac, bonie, renuee, madecessol ve bepanthol gibi markaların çatlak kremlerinin etken maddesi olmasını belirlediğini aklımızdan çıkartmayalım. 

Yazımızın sonuna gelirken, blogumuzda buluna diğer yazılarında birçok bilimsel kaynağın incelenmesi üzerine hazırlandığı ve özellikle çatlak giderme ve tedavi yöntemleri hakkında kaleme alınmış yazılarımızın konu hakkında öğretici bir içeriğe sahip olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bitkilerden ziyade konu hakkında çatlak kremi başlığını tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder