11 Ekim 2017 Çarşamba

Vücut Çatlakları Neden Olur Nasıl Geçer

Vücut Çatlakları Neden Olur Nasıl Geçer
Vücut çatlakları, derimizde gelişen ve rengi cilt renginden farklı olan uzun ve dar çizgilerdir. Bu çizgiler cildin gerilmesinin sonucu olarak ortaya çıkarlar. Vücut çatlakları; karın, kalça, göğüs, kollar ve bel bölümleri üzerindeki cildin orta katmanında oluşur ve o bölgelerde oluşan uzun süreli gerginlik durumunda görünür hale gelirler. Bu gerginlik durumuna hamilelik veya kilo alma sebep olabilir. Ayrıca aşırı kilo kaybı da vücut çatlaklarını daha görünür hale getirebilir. Yapılan araştırmalar, vücut çatlaklarının ergenlik döneminde daha çok görüldüğünü göstermiştir. Bende size yazımda vücut çatlakları neden oluşur, nasıl önlenir, nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Vücut Çatlakları 

Şimdi vücut çatlakları hakkında bazı önemli noktalardan bahsedip yazının devamında bu noktaları daha detaylı olarak inceleyelim.
  • Kadınlar ve erkekler vücut çatlakları yaşayabilirler yani bu sorun yalnızca kadınların yaşadığı bir problem değildir. 
  • Kadınların yaklaşık %70’inde ergenlik çağında vücut çatlağı problemiyle karşılaşırlar.
  • Erkeklerin yaklaşık %40’ında ergenlik çağında vücut çatlağı problemi yaşar.
  • Vücut çatlakları; hamilelik, hızlı kilo alımından sonra, ergenlik döneminde veya bazı ilaçların yan etkisi olarak görülebilir.
  • Genellikle hamileliğin 25. Haftasından sonra vücut çatlakları kadınlarda oluşmaya başlar.
  • Genç yaşta gebe kalanlarda vücut çatlakları daha fazla yaşanır.

Vücut Çatlağı Nedir?


Tıp dilinde atrofik striae olarak adlandırılan vücut çatlakları dermal yara izi ya da epidermis adı verilen vücudun en dış tabakasının dejenerasyonuna yol açan lezyonlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çatlaklar cilt rengine bağlı olarak kırmızı veya mor renkte olan ve zamanla soluklaşıp kaybolan pürüzsüz ve düz çizgilerdir. Vücut çatlaklarından etkilenen en yaygın bölgeler:


  • Karın
  • Kalça
  • Böğür(kaburga ile kalça arasındaki bölüm)
  • Memeler
  • Uyluk


Vücut çatlakları tıbbi anlamda tehlikeli değillerdir fakat estetik olarak kaygı ve endişeye yol açmaktadırlar. Bazı insanlar için yaşam kalitesini etkileyebilecek derecede önem arz etmektedir. Özellikle ergenlik döneminde, gebeliğin son aşamaları ve doğumdan sonraki dönemde duygusal ve psikolojik sıkıntılara yol açabilirler.
Vücut, özellikle ergenlik döneminde çatlakların gelişimine yol açabilecek hızlı büyüme döngüleri içerisine girmektedir. Kadınlar genellikle kalçalarda, göğüslerde ve uyluk bölümünde bu izleri geliştirirken erkeklerde omuz ve sırt bölgesinde daha çok görülür.
Cushing sendromu ve Marfan sendromu gibi medikal durumlarda vücut çatlaklarının oluşmasına yol açar. Marfan sendromu da vücut dokularında zayıflığa ve esnekliğin azalmasına neden olan genetik bir hastalıktır. Cushing sendromu kortizol adı verilen stres hormonunun aşırı salgılanması durumu olarak da bilinir. Bu hormon aynı zamanda cildin çürüklere, yara izlerine ve vücut çatlaklarına da neden olabilir. Kadınlarda erkeklerden 3 kat  daha fazla görülen bu rahatsızlığın tedavisi mümkündür. Ayrıca Ehlers-Danlos sendromu da vücut çatlaklarına neden olabilecek, derideki yapısal proteinlerin bütünlüğünü bozan nadir görülen kalıtsal bir durumdur.
Egzama tedavisinde kullanılan kortikosteroid içerikli krem ve losyonların uzun süreli kullanımının ciltteki kollajen düzeyini düşürürerek cildi inceltip çatlaklara neden olduğu da görülmüştür.

Vücut Çatlakları Nasıl Oluşur?


Cildimiz üç ana katmandan oluşur. Bu cilt katmanlar:


  • Epidermis (dış katman)
  • Dermis (orta katman)
  • Hipodermis (en derin katman)


Ergenliğe girme, kilo alma-verme, gebelik gibi vücuttaki değişimlere bağlı olarak cildin genişlemesi veya daralması nedeniyle cilt, sınırlarının ötesinde bir gerilme yaşar ve bu dermis denilen orta katman yüzeyinde izlere neden olur. Vücut çatlakları kırmızı veya mor renkte görünürken kan damarlarının daralması ve cildin altındaki soluk yağın görünür hale gelmesi sonucunda beyaz ve parlak bir görünüme kavuşurlar. Vücut çatlaklarının oluşma olasılığı vücuttaki kortizon düzeyiyle de ilişkilidir. Yüksek kortizon düzeyi ciltteki elastik lifleri zayıflatarak çatlaklara yol açmaktadır.
Uzmanlara göre vücut çatlaklarının sebepleri ve ne ile ilişkili olduğu aşağıdaki faktörlere bağlıdır:


  • Anne olma yaşı
  • Hormon değişiklikleri
  • Genetik faktörler
  • Hamilelik öncesi vücut kitle endeksi
  • Doğum anındaki vücut kitle endeksi
  • Gebelik süresi
  • Bebeğin ağırlığı
  • Alkol tüketimi
  • Yeterli su tüketimi
  • Cildin fiziksel olarak gerilmesi
  • Vücut kitle endeksi yüksek olan kadınlarda daha fazla vücut çatlağı bulunur. 


Vücut Çatlağı Belirtileri ve Teşhisi


İzlerin ortaya çıkmaya başlamadan evvel cilt ince ve hafif pembe renkte görünebilir, kaşıntılı ve tahriş olmuş gibi bir hisse kapılabilirsiniz. Başlangıçta cilt rengiyle ilişkili olarak; kırmızı, mor, pembe, kızıl kahverengi ya da koyu kahverengi renklere sahip kırışık çizgiler olarak karakterize edilmektedir. Ardından renkleri solmaya, düzleşmeye ve zamanla gümüşi bir renge dönüşme eğilimine girerler. Çatlaklar, uzmanlar tarafından cilt muayenesine ve tıbbi geçmişin gözden geçirilmesine dayanarak kolayca teşhis edilir. Nadir de olsa, tedavi ve izlemeyi gerektiren altta yatan bir tıbbi sorunun habercisi olabilirken genelde kişi için herhangi bir zararı bulunmamaktadır ve herhangi bir tıbbi probleme yol açmazlar.

Tedavi ve Korunma


Kremler, jeller, losyonlar, lazer veya estetik operasyonlarının vücut çatlaklarına yönelik tedavi olarak önerilir fakat bu tür tedavilerin etkinliği ve etkililiğini destekleyen tıbbi kanıtlar oldukça azdır. Vücut çatlakları çoğunlukla zaman içinde solup fark edilemeyecek bir düzeye gerilerler. Hamilelik sürecinde meydana gelen çatlaklar genellikle 6 ile 12 ay sonra daha az fark edilir. Bu çatlakları gizlemek için makyaj malzemelerinde yararlanabilirsiniz. Şimdi vücut çatlaklarının tedavisinde kullanılan ürünler hakkında gerçekleştirilen araştırmalara değinelim:

Badem Yağı


Hamilelik esnasında meydana gelen vücut çatlaklarının önlenmesinde badem yağının etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bir çalışmada, badem yağıyla gerçekleştirilen 15 dakikalık masajın bu izleri azalttığı ortaya konmuştur.

Kakao Yağı


300 kadınla gerçekleştirilen araştırmada kakao yağı barındıran losyonun uygulanmasının gebelik sürecinde yaşanan çatlaklar üzerinde bir etkisi olmadığı ortaya konmuştur.

Zeytinyağı


Günde iki sefer zeytinyağı uygulayan 50 kadın ile herhangi bir tedavi gerçekleştirmeyen kadınlar ile karşılaştırılan başka bir çalışmada; zeytinyağının çatlak oluşumunu azaltmadığı fakat daha az vücut çatlağı yaşandığı gözlemlenmiştir.

Retinoik Asit içerikli kremler


Sivilce tedavisinde yaygın biçimde kullanılan retinoik asit barındıran kremler vücut çatlaklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Çalışmalar, bu içeriğin çatlak oluşumunu engellemediğini fakat meydana gelen izleri iyileştirdiği ortaya çıkmıştır.
Retinoik asit barındıran ürünler doğuştan kusurlara yol açabileceğinden hamileler tarafından kullanılmamalıdır. Yan etkilerinden kaynaklı emziren kişiler tarafından da kullanılmaması gerekmektedir.

Silikon içerikli jeller


Silikon içerikli jeli altı hafta boyunca çatlaklarına uygulayan 20 gönüllü üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Bu uygulamanın ciltteki kollajen miktarını arttırdığı ve vücut çatlakları üzerinde olumlu bir etki bıraktığı görülmüştür.

Mikrodermabrazyon


Mikrodermabrazyon akne, sivilce, yara izi ve vücut çatlakları gibi çeşitli cilt problemlerinin tedavisinde kullanılan bir tekniktir. Bu işlem; yüksek basınçlı kompresörler yardımıyla mikron boyutlarında olan alüminyum oksit mikro kristallerinin cilt yüzeyine püskürtülmesi işlemidir. Böylece cildin üst katmanı zımparalanmış olur. Yüzeysel kırışıklıkların ve çok derinde olmayan vücut lekelerinin tedavisinde kullanılır.
Sonuç olarak vücut lekelerinin her zaman engellenebileceğini söylemek oldukça zor fakat bu adımlar vücut lekelerinin yaşanma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır:


  • Kilo vermek için sağlıktan ödün vermek vücut çatlaklarına neden olur
  • Vitamin ve mineral bakımından zengin ve dengeli bir beslenme planı oluşturmak
  • Hamilelik süresince yavaş ve kademeli bir biçimde kilo almaya çalışmak
  • Günde en az 6-8 bardak su tüketmek
Vücut çatlakları neden olur, nasıl geçer yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazımda faydalandığınızı düşünüyorsanız mutlaka sosyal medya hesaplarınızdan yazımızı paylaşın. Ayrıca soru, görüş ve önerilerinizi yorum kısmına ekleyebilirsiniz. Konuyla bağlantılı olarak da; 
Çatlak Tedavisi yazılarımı okumanızı öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder